Πώς τα θαλασσώνουμε με τα σκυλιά μας.

Σχεδόν όλα τα σκυλιά γεννιούνται ισορροπημένα. Εαν ζήσουν όπως στη φύση- σε σταθερές αγέλες- θα γεράσουν και θα πεθάνουν ήσυχα και ικανοποιημένα από τη ζωή τους. Αν ένα σκυλί αγέλης δώσει δείγματα ανισορροπίας θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την αγέλη ή θα εξοντωθεί από τα άλλα μέλη της. Ακούγεται σκληρό αλλά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο η φύση εξασφαλίζει την επιβίωση της αγέλης και τη διαιώνιση του είδους.

Όταν εμείς οι άνθρωποι υιοθετούμε σκυλιά και τα βάζουμε στη ζωή και τα σπίτια μας τις περισσότερες φορές θέλουμε από εκείνα το καλύτερο. Προσπαθούμε να τους προσφέρουμε ο,τι νομίζουμε οτι χρειάζονται. Το πρόβλημα είναι ότι οι υποθέσεις που κάνουμε δεν βασίζονται σε αυτό που χρειάζονται τα σκυλιά αλλά σε αυτό που χρειαζόμαστε εμείς οι άνθρωποι. Εξανθρωπίζοντας όμως τα σκυλιά καταστρέφουμε την ψυχολογία τους.

Όταν εξανθρωπίζουμε τα σκυλιά δημιουργούμε αυτό το οποίο εγώ ονομάζω «θέμα», που είναι το ίδιο πράγμα με αυτό που οι ψυχίατροι ονομάζουν «θέμα» όταν αναφέρονται στα προβλήματα των ασθενών τους. Τα θέματα είναι αρνητικοί τρόποι αντιμετώπισης του κόσμου. Σαν ανθρώπινα όντα έχουμε μια τεράστια γκάμα από «θέματα» που μπορεί να είναι από κάτι πολύ απλό, όπως ο φόβος για τις αράχνες, μέχρι κάτι πολύ σύνθετο όπως κάποια ψυχαναγκαστική διαταραχή ή ο φετιχισμός. Για τα σκυλιά τα προβλήματα είναι πολύ ποιο απλά. Άλλα όπως και εκείνα των ανθρώπων πηγάζουν από έλλειψη ισορροπίας. Στη συνέχεια θα αναφερθώ στα θέματα των σκύλων που μου ζητείται ποιό συχνά να αντιμετωπίσω. Ελπίζω ότι έτσι θα μάθετε όχι μόνο πώς να θεραπεύεται είδη υπάρχοντα προβλήματα αλλά και – το πιο σημαντικό –  πώς να προλαβαίνετε την γέννησή τους.

Μερικά απο τα θέματα είναι:

Επιθετικότητα – κυριαρχική επιθετικότητα – επιθετικότητα λόγο φόβου

Δώστε αγάπη – αλλα την κατάλληλη στιγμή

Υπερκινητικότητα – υπέρμετρη ενέργεια του σκύλου

Άγχος – άγχος αποχωρισμού

Εμονές – καθηλώσεις

Φοβίες – χαμηλή αυτοεκτίμηση