Μερικοί απλοί και εύκολοι τρόποι να κοινωνικοποιήσω το σκύλο μου

Μερικοί απλοί και εύκολοι τρόποι να κοινωνικοποιήσω το σκύλο μου

Πάω μια βόλτα με το σκύλο μου στη λαϊκή αγορά, εκεί που όλοι είναι απασχολημένοι με της δουλειές τους και δεν κοιτάζει κανένας το σκύλο μου, αλλά εκείνος τους παρατηρεί όλους. Μαθαίνει καινούργιες μυρωδιές , ήχους και βλέπει πολλά άτομα όλων των ηλικιών.
Πηγαίνουμε σε ένα πάρκο για σκύλους. Αν αυτό μπορώ να το κάνω μαζί με κάποιον φίλο μου που να έχει και ο ίδιος έναν κοινωνικό και ισορροπημένο σκύλο ακόμα καλύτερα. Η συμπεριφορά του σκύλου αυτού θα αποτελέσει το καλό παράδειγμα για τον σκύλο μου. Δεν ανησυχώ αν μας πλησιάζουν άλλοι σκύλοι που ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους χωρίς να είναι δεμένοι με λουρί. Σχεδόν πάντα οι σκύλοι που περπατούν ελεύθεροι έχουν ισορροπημένη συμπεριφορά και έτσι έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του αφεντικού τους ,άρα δεν υπάρχει λόγος να ανησυχώ οτι μπορεί να αποτελέσουν απειλή για το σκύλο μου. Δεν συμβαίνει το ίδιο αν περπατάει ο δικός μου σκύλος ελεύθερα και προσπαθήσει να εισβάλλει στο χώρο κάποιας αγέλης αδέσποτων σκύλων. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι σκύλοι να θελήσουν να προστατέψουν την περιοχή τους από τον «εισβολέα» και έτσι να τον διώξουν.

Γνωρίζω στο σκύλο μου κάποια ήρεμη με τους σκύλους γάτα. Του γνωρίζω ζώα γενικά. Δεν του επιτρέπω να τα αγριεύει ενώ ενθαρρύνω κάθε φιλική και ισορροπημένη συμπεριφορά του. Σε καμία περίπτωση δεν ανησυχώ μήπως τσακωθούν γιατί έτσι μεταδίδω το στρες και την ανασφάλεια μου στο σκύλο με αποτέλεσμα να πετυχαίνω ακριβώς αυτό που απεύχομαι’ να τον κάνω δηλαδή επιθετικό η ανασφαλή.
Τον πηγαίνω βόλτα έξω από ένα νηπιαγωγείο να πάρει μυρωδιές από τα παιδάκια ώστε να μην τα αγριεύει.Αυτό το μάθημα βοηθάει και το σκύλο να αγαπάει τα παιδιά αλλά και τα παιδιά να αγαπούν το σκύλο. Αν κάποιο παιδάκι πλησιάσει με τη μαμά του ή τον μπαμπά του με σκοπό να χαϊδέψει τον σκύλο μου το αφήνω να το κάνει καθοδηγώντας τον κηδεμόνα του παιδιού για τον σωστό τρόπο προσέγγισης του σκύλου μου και βέβαια νιώθω οτι όλα θα πάνε καλά, μια αίσθηση που διαισθάνεται και ο σκύλος μου.
Δεν ξεχνώ οτι σε οποιαδήποτε θετική συμπεριφορά του σκύλου στις παραπάνω καταστάσεις τον ενθαρρύνω με λόγια και χάδια ενώ όταν κάνει κάτι που δεν επιθυμώ τραβάω το λουρί του υπό γωνία και όχι προς τα πίσω.
Καλή επιτυχία σε όλους!!!