Προετοιμάζοντας τον σκύλο μου για το νέο μέλος της οικογένειας

Προετοιμάζοντας τον σκύλο μου για το νέο μέλος της οικογένειας

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε τον σκύλο σας για τον έρχομο του μωρού και – το πιο σημαντικό- να του μάθετε να βλέπει το νέο μέλος της οικογένειας σαν έναν ακόμα αρχηγό αγέλης.

Πρέπει να αρχίσετε νωρίς. Κάθε πιθανή αδυναμία στη σχέση αρχηγού αγέλης -ακόλουθου αγέλης πρέπει να διορθωθεί τώρα. Εάν το σκυλί σας εμφανίζει συμπτώματα υπερβολικής εξάρτησης ή ανησυχίας ή άγχους αποχωρισμού μπορεί να αντιδράσει έντονα σε μια αλλαγή της δομής της αγέλης. Όσο δύσκολο και αν φαίνεται μπορεί να χρειαστεί να το απευαισθητοποιήσετε αρχίζοντας να του φέρεστε λίγο πιο ψυχρά πολύ πριν έρθει το μωρό. Μην το αφήνεται να σας ακολουθεί σαν σκιά όταν κινείστε μέσα στο σπίτι. Σταματήστε να του επιτρέπετε να κοιμάται μαζί σας. Βάλτε καινούργιους κανόνες σχετικά με τα έπιπλα στα οποία επιτρέπεται να κάθεται. Δώστε του να καταλάβει οτι το δωμάτιο του μωρού είναι απαγορευμένη περιοχή. Μάθετέ του να περπατάει μαζί με ένα καρότσι ή στράτα φροντίζοντας να βρίσκεται πάντα πίσω από το καρότσι. Ενθαρρύνετε και ανταμείψτε την ήρεμη υποταγή του στη διάρκεια των μαθημάτων.

Όταν γεννηθεί το μωρό φέρτε στο σπίτι μια κουβέρτα  ή ένα ρουχαλάκι του μωρού και παρουσιάστε το στο σκυλί. Αυτός είναι ένας τρόπος να γνωρίσει το μωρό πριν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του. Μην κολλήσετε το ύφασμα στη μύτη του σκύλου για να το μυρίσει, βάλτε πρώτα όρια, αφήστε να μυρίσει πρώτα απο μακριά, από την άλλη άκρη του δωματίου, ύστερα πείτε του να έρθει λίγο πιο κοντά, αλλά περισσότερο από όσο θα του επιτρέπατε να πλησιάσει το μωρό (αυτό δεν είναι αφύσικο να το ζητάτε από το σκυλί σας -μην ξεχνάτε οτι στη φύση η σκύλα κρατάει στην αρχή τα κουτάβια της μακριά από τα άλλα ζώα της αγέλης).

Όταν υπάρχει στην ατμόσφαιρα η μυρωδιά του μωρού, το σκυλί πρέπει να είναι πάντα ήρεμο και υποταγμένο. Διορθώστε κάθε συμπεριφορά που φανερώνει άγχος ή καθήλωση, ανταμείψτε μόνο την στάση ήρεμης υποταγής.

Όταν το μωρό έρθει από το μαιευτήριο μην του παρουσιάσετε το μωρό έξω από το σπίτι. Βάλτε μέσα το παιδί και μετά πείτε στο σκύλο να μπει. Κάντε σαφές στο σκυλί οτι το σπίτι είναι του μωρού και όχι του σκυλιού. Παρουσιάστε το σκυλί στο μωρό σταδιακά. Αρχίστε αφήνοντας το ζώο να γνωρίσει το βρέφος από μακριά. Ύστερα αφήστε να πλησιάσει λίγο λίγο, ένα βήμα τη φορά. Η ήρεμη αποφασιστική σας ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας . Πάρτε το μωρό στην αγκαλιά σας με περηφάνεια στέλνοντας έτσι το μήνυμα οτι το μωρό αυτό είναι κομμάτι από εσάς , δηλαδή τον αρχηγό της αγέλης και πρέπει να είναι σεβαστό με τον ίδιο τρόπο που είναι σεβαστός και ο αρχηγός της αγέλης.

Με τον ίδιο τρόπο που θα ευαισθητοποιήσετε το σκυλί στο ζήτημα του παιδιού πρέπει να μάθετε και στο παιδί καθώς μεγαλώνει πως να σέβεται το σκυλί παραμένοντας πάντα ένας αρχηγός αγέλης. Γι αυτό είναι πολύ σημαντική η επίβλεψη. Τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να τριγυρνάνε τα παιδιά που μαθαίνουν πώς να περπατάνε και ξεχειλίζουν από ενέργεια. Αυτό γίνεται διότι αυτές οι κινήσεις του παιδιού ενθουσιάζουν το σκυλί και το καλούν σε «ανορθόδοξο» παιχνίδι μιας και το μωράκι δεν μπορεί ακόμα να παίξει αρχηγικά με το σκύλο αλλά και για πολλούς άλλους λόγους που ποικίλουν από ράτσα σε ράτσα σκύλου.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να μην τραβάνε τα αυτιά και την ουρά των σκύλων και να μην παίζουν ποτέ διελκυνστίδα μαζί τους. Όταν ένα παιδί παραγίνεται άγριο πρέπει να το σταματάτε και να του δείχνετε έναν διαφορετικό τρόπο για να παίξει με τον σκύλο. Όσο περισσότερες φορές το επαναλάβετε, τόσο καλύτερα θα μάθει το παιδί πως να προσεγγίζει το σκυλί. Ταυτόχρονα το σκυλί θα αντιληφθεί οτι το παιδί δεν θέλει το κακό του. Δείξτε στο παιδί σας το σωστό τρόπο γνωριμίας με ένα καινούργιο σκυλί- όχι λόγια, όχι άγγιγμα, όχι κοίταγμα στα μάτια, μέχρι το σκυλί να νιώσει άνετα και να πάρει στάση ήρεμης υποταγής.

Μάθετε στα παιδιά σας να είναι αρχηγοί αγέλης από τη γέννησή τους. Μια ολόκληρη γενιά σκύλων θα σας ευγνωμονεί γι αυτό.