Επιθετικός σκύλος

Επιθετικός σκύλος

 

aggresive dog 3

Η επιθετικότητα είναι μια δύσκολη αρρώστια την οποία συχνά καλούμαι να θεραπεύσω. Μερικές φορές η εκπαίδευση είναι η τελευταία ελπίδα ενός σκύλου πριν διωχθεί από το σπίτι εξαιτίας της άσχημης συμπεριφοράς του, που όμως ο κάτοχός του και όχι ο ίδιος σκύλος έχει προκαλέσει. Ή επιθετικότητα δεν είναι στην πραγματικότητα ένα θέμα. Είναι το αποτέλεσμα ενός θέματος.
Η επιθετικότητα σε ένα σκυλί δεν είναι κάτι το φυσιολογικό. Ακόμα και οι λύκοι στο δάσος σπάνια είναι επιθετικοί απέναντι στα άλλα ζώα του είδους τους, ή ακόμα και απέναντι στους ανθρώπους, εκτός και αν υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος όπως απειλή ή πολύ μεγάλη πείνα. Η επιθετικότητα ενός σκυλιού αναπτύσσεται όταν τα προβλήματα ενός σκυλιού δεν αντιμετωπίζονται, όταν η καταπιεσμένη του ενέργεια δεν βρίσκει διέξοδο. Δυστυχώς μια τέτοια επιθετικότητα πάντα κλιμακώνεται όταν μένει ανεξέλεγκτη. Μερικές φορές οι κάτοχοι σκύλου ζητάνε βοήθεια μόνο όταν τα σκυλιά τους δαγκώσουν κάποιον και βρεθούν κατηγορούμενοι. Ευχή μου είναι να παίρνουν όλοι οι κάτοχοι σκύλων πιο σοβαρά τα πρώτα σημάδια επιθετικής συμπεριφοράς και να ζητούν τη βοήθεια ειδικών, πριν κάποιος πάθει ζημιά.

Ποιος όμως είναι αλήθεια ο επιθετικός σκύλος? Δεν είναι τόσο απλό όσο φαντάζεστε να ξεχωρίσετε έναν σκύλο που δαγκώνει από φόβο από έναν πραγματικά επιθετικό σκύλο.Ο επιθετικός σκύλος είναι αποφασισμένος για ΟΛΑ. Έχει πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση. Είναι γεμάτος σκυλίσια σκληράδα. Το γαύγισμά του είναι χοντρό και βγαίνει μέσα από τα σπλάχνα του. Είναι έτοιμος για απογείωση.Στέκεται τεντωμένος στα ακροδάχτυλα του, τα χείλη του είναι σηκωμένα ώστε να φαίνονται τα δόντια του, τα αυτιά του στητά προς τα εμπρός, η ουρά του σηκωμένη, τα μάτια του γυαλιστερά, καρφωμένα πάνω στο υποψήφιο θύμα του. Ένας τέτοιος σκύλος μπορεί να είναι ευχάριστος τη μία στιγμή και οργισμένος την επόμενη. Όταν είναι θυμωμένος το δείχνει με κάθε τρόπο. Δεν κρατάει τίποτα κρυφό.

Κυριαρχική επιθετικότητα

Ενώ η επιθετικότητα δεν είναι φυσική κατάσταση για ένα σκυλί, η κυριαρχία είναι φυσική για ορισμένα σκυλιά. Το σκυλί σας μπορεί να είναι ένα εκ φύσεως εξουσιαστικό ζώο. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αναγκαστικά επιθετικό και επικίνδυνο? ΟΧΙ. Σημαίνει όμως ότι εσείς χρειάζεται να παίξετε το ρόλο ενός ακόμα πιο αξιόπιστου, ήρεμα-αποφασιστικού αρχηγού αγέλης. Και εννοώ να παίζετε το ρόλο του αρχηγού εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Γιατί αυτό σημαίνει ηγέτης για ένα σκυλί.
Μην ξεχνάτε ότι τα εκ φύσεως εξουσιαστικά σκυλιά είναι λίγα. Όπως στον ανθρώπινο κόσμο σπανίζουν οι ηγέτες, έτσι και στον κόσμο των σκύλων είναι λίγα τα σκυλιά που γεννιούνται ηγέτες. Τα σκυλιά αυτά αν δεν έχουν αρκετές προκλήσεις -σωματικές και πνευματικές- μπορούν πράγματι να γίνουν πολύ επικίνδυνα. Και μπορούν να γίνουν προβληματικά σκυλιά. Το χρωστάμε σε αυτά τα σκυλιά όταν τα βάζουμε στη ζωή μας να τους προσφέρουμε τα ερεθίσματα και τις προκλήσεις που χρειάζονται προκειμένου να είναι ισορροπημένα.
Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι δεν υπάρχει κυριαρχική ράτσα. Για σκεφτείτε το, από τα κουταβάκια μιας γέννας το ένα θα ξεχωρίσει σαν το πιο εξουσιαστικό και θα μεγαλώσει για να γίνει αρχηγός αγέλης. Τα υπόλοιπα θα είναι οι ακόλουθοι. ΙΔΙΑ ΓΕΝΝΑ, ΙΔΙΑ ΡΑΤΣΑ. Υπάρχουν σίγουρα δυνατές ράτσες- πιτ μπούλ , ροτβαϊλερ, γερμανικοί ποιμενικοί, κάνε κόρσο κ. α. , άλλα εναπόκειται στον αρχηγό της αγέλης να βρει υγιή διέξοδο για την ενέργεια των σκύλων αυτών. Αν έχετε σκυλί δυνατής ράτσας , καλά θα κάνετε να γίνετε και εσείς δυνατοί αρχηγοί. Στην άγρια φύση το πιο κυριαρχικό ζώο γίνεται αρχηγός της αγέλης. Οι ηγέτες γεννιούνται δεν γίνονται. Άλλα τι συμβαίνει αν πάθει κάτι αυτός ο αρχηγός? Παίρνει τη θέση του αμέσως το νούμερο δύο της αγέλης- συχνά η θηλυκή σύντροφος του αρσενικού αρχηγού. Μετά, κάποιο εκτός αγέλης αρσενικό μπορεί να αμφισβητήσει την αρχηγία της. Αν η θηλυκιά νιώσει ότι ο νεοφερμένος δεν είναι αρκετά ισχυρός για ηγέτης θα τον κυνηγήσει ή θα τον σκοτώσει. Αλλά εάν είναι πράγματι ο ποιο δυνατός όλα τα μέλη της αγέλης θα παραδοθούν αμέσως σε αυτόν αμαχητί! Η μητέρα φύση “ψηφίζει” για εκείνα. Η ενέργεια του νέου αρχηγού του εξασφαλίζει αυτόματα τη νίκη. Μετά την “εκλογή” οι “χαμένοι” δεν παίρνουν το ζήτημα προσωπικά. Τα σκυλιά είναι ενστικτωδώς προγραμματισμένα να υποδέχονται ως αρχηγό της αγέλης το πιο κυριαρχικό ζώο. Αν ένα σκυλί είναι πιο δυνατό από εκείνα το ακολουθούν ευχαρίστως. Γι αυτό το σκυλί σας δεν θα παρεξηγηθεί αν του επιβάλετε την εξουσία σας. αν μπορούσε θα σας έλεγε πιθανότατα ένα μεγάλο ευχαριστώ. Εάν έχετε ένα εκ φύσεως κυριαρχικό σκυλί, πρέπει να του επιβληθείτε από νωρίς και με πειστικότητα.το καλύτερο είναι να σας βλέπει το σκυλί σαν αρχηγό από κουταβάκι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να γίνετε αρχηγός σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του. Όλα εξαρτώνται από την ενέργεια που προβάλλετε. Το σκυλί σας δεν θέλει να είναι ίσος με σας. Ο κόσμος του είναι φτιαγμένος από αρχηγούς και ακόλουθους, και από σας τον κάτοχο εξαρτάται τον ποιο ρόλο θα παίξετε. Αν δεν θέλετε να το κάνετε αυτό ή απλά δεν μπορείτε, ίσως δεν έχετε το σκυλί που σας ταιριάζει. Οι άνθρωποι μπορούν να υποδαυλίσουν την κυριαρχική επιθετικότητα με πολλούς τρόπους. Πρώτα από όλα με το να την επιτρέπουν. Μην ξεχνάτε πως αν δεν φτιάξετε εσείς τον κατάλογο των πραγμάτων που κάνετε με και για το σκυλί σας, τότε είναι εκείνο ο αρχηγός της αγέλης. Ένας άλλος τρόπος υποδαύλισης είναι να παίζετε με το σκυλί σας “παιχνίδια κυριαρχίας” και να το αφήνετε να κερδίζει. Ακόμα και αν εσείς και το κουτάβι σας παίζετε τραβώντας τις άκρες ενός σχοινιού, αν εκείνο συνηθίσει να κερδίζει μπορεί να αρχίσει να πιστεύει ότι σας εξουσιάζει. Τα θορυβώδη και βίαια παιχνίδια με τα σκυλιά, ακόμα και όταν αυτά είναι κουτάβια μπορούν επίσης να βάλουν τις βάσεις για επιθετική συμπεριφορά στο μέλλον. Αν το σκυλί σας αρχίσει να γίνεται κτητικό ή γρυλίζει όταν κάνετε πως παλεύετε μαζί του μπορεί να ανατρέφεται ένα τέρας.