Πώς να μαθαίνετε κοιτάζοντας το σκύλο σας.

Πώς να μαθαίνετε κοιτάζοντας το σκύλο σας.

Πριν αρχίσετε την προσπάθεια της διόρθωσης των προβλημάτων, που παρουσιάζει το σκυλί σας είναι σημαντικό να εκτιμήσετε πρώτα προσεκτικά τις δυνατότητες και τον τρόπο συμπεριφοράς του. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε οτι θα λύσουμε ένα πρόβλημα αν δεν το καταλαβαίνουμε σωστά, αν δεν ξέρουμε ακριβώς με τι έχουμε να κάνουμε. Μπορείτε να εντοπίσετε και να διαλευκάνετε το κάθε πρόβλημα παρατηρώντας το σκυλί σας από μια καινούργια σκοπιά μόλις αρχίσετε την εκγύμνασή του.

Δεν είναι λίγες οι φορές που βλέπω εκγυμναστές με όλη την καλή θέληση του κόσμου να δείχνονται επιτακτικοί με τα σκυλιά, να αρπάζουν το λουρί, να δίνουν αυτοί το ρυθμό και να κερδίζουν άμεση υπακοή. Και εγώ ο ίδιος από την ανάγκη να αποδείξω τον εαυτό μου ικανό, έχω κάνει το ίδιο. Φτωχά σκυλιά. Δεν είναι τρόπος αυτός για να μαθαίνει κανείς.

Αν και πολλοί ήταν εκείνοι που με βοήθησαν να γίνω καλός στη δουλειά μου αυτά τα χρόνια και αυτοί ήταν άλλοι εκγυμναστές, ζωόφιλοι, ιδιοκτήτες, κτηνίατροι, βιβλία ταινίες, συζητήσεις που τύχαινε ν ακούσω, πάντα όμως οι καλύτεροι δάσκαλοί μου ήταν τα σκυλιά. Δεν τα πιέζω πια. Περιμένω και παρατηρώ. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο σκυλί ψάχνω την απάντηση. Μπορεί να μάθει κανείς πολλά με την παρατήρηση.

Μια γενική ενημέρωση είναι σημαντική σαν ξεκίνημα. Είναι απαραίτητο να ξέρει κανείς τα βασικά της καλής συμπεριφοράς των σκυλιών, τη συμπεριφορά της ράτσας στην οποία ανήκει ο σκύλος σας, τη συμπεριφορά και το ταπεραμέντο της γενιάς από την οποία προήλθε ο σκύλος σας. Το ταπεραμέντο του πατέρα, της μητέρας και των αδελφών του. Αλλά οι πιο σπουδαίες πληροφορίες παρέχονται μόνο από το σκύλο σας. Ακόμη και αν  δεν μπορείτε να βρείτε τις άλλες πληροφορίες, ακόμη και αν δεν μπορείτε να τον καταλάβετε ανατρέχοντας στη συμπεριφορά των συγγενών του έχετε τον ίδιο στη διάθεσή σας σαν ζωντανή ιστορία, αρκεί μόνο να την προσέξετε. Οι πληροφορίες που προέρχονται από τον ίδιο το σκύλο είναι οι μόνες για τις οποίες μπορείτε να είστε σίγουρος οτι μπορούν να εφαρμοστούν πάνω του. Αρχίστε λοιπόν να τον παρατηρείτε καθώς μεγαλώνει, καθώς αλλάζει γεμάτος εκπλήξεις, όχι μόνο στα πρώτα χρόνια της ζωής του αλλά και σε ολόκληρη τη ζωή του.

Παρατηρήστε το καθημερινό του πρόγραμμα, το στυλ του, τα μάτια του και διαβάστε τον σκύλο σας μέσα από αυτά.