Η προετοιμασία των κουταβιών για την γρήγορη και εύκολη προσαρμογή τους στο σπίτι

Η προετοιμασία των κουταβιών για την γρήγορη και εύκολη προσαρμογή τους στο σπίτι

Οι σκύλοι είναι πλάσματα της συνήθειας. Όποιον κόσμο τους δείξετε, αυτόν τον κόσμο θα πιστέψουν. Σαν νεογέννητα έχουν ανάγκη το ερέθισμα από το γλύψιμο της μητέρας τους για να τους βοηθήσει να κάνουν τις κενώσεις τους. Μ αυτόν τον τρόπο η φωλιάμένει καθαρή και τα κουτάβια αναπτύσσονται.
Όταν ακόμη είναι μικροσκοπικά, τυφλά και κουφά τα ερεθίσματα που τους προκαλεί η όσφρηση για το φαγητό αρχίζουν και κάνουν θαύματα. Και πάλι η αφοσιωμένη μητέρα τους φροντίζει να κρατά τη φωλιά καθαρή. Μερικές μητέρες όπως καλά ξέρετε είναι καλύτερες από άλλες. Θα έβαζα στοίχημα πως όσο πιο καθαρή κρατάει τη φωλιά της η μαμά σκύλα τόσο πιο γρήγορα συνηθίζουν αργότερα τη ζωή στο σπίτι τα κουταβάκια της.
Με αυτήν την σκέψη, όταν η σκύλα μου η Adana είχε την πρώτη της γέννα, καλύψαμε το κουτί όπου είχε τα μικρά της με εφημερίδες και άχυρα. Οι κόρες μου και εγώ κάναμε αλλαγή στη στρωμνή όσο πιο συχνά μπορούσαμε, δηλαδή κάπου πέντε φορές το εικοσιτετράωρο. Στο μεταξύ η Adana φρόντιζε για την καθαριότητα. Τα έξι κουτάβια της συνήθιζαν να είναι καθαρά και στεγνά που όταν ένα από αυτά έβαλε το πόδι του σε ένα καθαρό σημείο (ακόμη δεν μπορούσαν να δουν) άρχισε να κλαίει και να τινάζει το πόδι του. Δεν τους άρεσε καθόλου να περπατούν βρεγμένα από ούρα και ποιος μπορεί να τους πει όχι? Η κακή πρώτη ανατροφή χαλάει το ίδιο τα κουτάβια όπως και τους ανθρώπους. Όταν αγοράζετε ένα κουτάβι που κάποιος άλλος μεγάλωσε, αυτά που έχει ζήσει πριν έρθετε εσείς στη ζωή του, μπορεί ήδη να το έχουν μάθει να είναι βρώμικο ή να μην δίνει δεκάρα γι αυτό.
Ορισμένοι ιδιοκτήτες χειροτερεύουν αυτήν την κατάσταση χωρίς να το θέλουν. Αφήνουν το κουτάβι σε ένα δωμάτιο με εφημερίδες να λερώνει. Συχνά, ιδιαίτερα αν έχουν το κουτάβι σε κάποιο απομονωμένο μέρος του σπιτιού όπως στο υπόγειο ή σε κάποια αποθήκη, εν καθαρίζουν και τόσο τακτικά. Το μήνυμα που καταλαβαίνει ο σκύλος σας είναι πως δεν πειράζει να λερώνει στο σπίτι. Αν πείραζε γιατί θα τον αφήνατε σε τέτοιο χάλι στο δωμάτιο του.
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το κουταβάκι σας και για τον εαυτό σας είναι να καθαρίζετε γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο το μήνυμά σας θα είναι δυνατό και καθαρό. Πολλές φορές με έχουν καλέσει να λύσω ένα πρόβλημα προσαρμογής του σκύλου στο σπίτι, όπου ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος ήταν η διόρθωση των αρνητικών αρχικών μηνυμάτων που δεχόταν το κουτάβι κοντά στους ιδιοκτήτες του.
Πάντως ό,τι και αν έχει συμβεί δεν έχει καταστρέψει το σκύλο σας. Οι σκύλοι μας έχουν τη δυνατότητα να μάθουν από την αρχή κάτι. Έτσι εάν σας πειράζει να είναι λερωμένο το πάτωμα φροντίστε να τον πειράζει και αυτόν. Καθαρίστε εκεί που λέρωσε αμέσως όχι αργότερα. Πλύνετε την περιοχή που λέρωσε, χρησιμοποιώντας ένα καθαριστικό με αμμωνία. Αν το ατύχημα έγινε πάνω στο χαλί σας, καθαρίστε το σημείο και ύστερα βρέξτε το με λευκό ξύδι. Η αμμωνία η το ξύδι θα εξουδετερώσουν την μυρωδιά που θα μπορούσε να παρασύρει το σκυλί να ξαναγυρίσει στον τόπο του εγκλήματος.

Η καθαριότητα είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε επικοινωνία χωρίς να του φωνάξετε η να τον χτυπήσετε. Μην ξεχνάτε, έχετε να κάνετε με ένα ζώο που φτιάχνει φωλιά. Η επιβίωση του εξαρτάτε από την καθαριότητα της φωλιάς. Έτσι λοιπόν αν τον βάλουμε σε έναν μικρό χώρο που θυμίζει φωλιά θα αρχίσει, βασισμένος στα ένστικτά του και μόνο και χωρίς να χρειαστούν δικές μας προσπάθειες, να μαθαίνει γρήγορα πως να ρυθμίζει έτσι τις ανάγκες του, ώστε να μην λερώνει όσο βρίσκεται στην φωλιά του.

Τα περισσότερα ζώα έχουν μια φυσική τάση να διατηρούν την περιοχή όπου ζουν και τρώνε καθαρή.  Αν το σκυλί το οποίο προσπαθείτε να μάθετε να ζει στο σπίτι χωρίς να λερώνει είναι βρόμικο, το πιθανότερο είναι πως κάποτε έμαθε να είναι έτσι. Το σκυλί που ζει στο σπίτι δεν έχει έλεγχο πάνω στο περιβάλλον του. Το σκυλί απλά προσαρμόζεται στις εκάστοτε συνθήκες.